Het is onze missie onderwijs te bieden dat leerlingen op een actieve en veilige manier volop kansen biedt om zich te ontwikkelen tot waardevolle mensen en deelnemers aan de maatschappij.
In onze school staan deze speerpunten centraal in ons onderwijs. Dit geeft u meer inzicht in belangrijke aspecten van onze visie op onderwijs.
Creatief & cultuur
De school stimuleert het ontwikkelen van creatief denken en een onderzoekende houding. Wij willen kinderen creatief leren omgaan met situaties, buiten kaders leren denken, zelf problemen laten oplossen en stimuleren zelf op onderzoek uit te gaan.
Creativiteit kan verrassen, stimuleren en enthousiasmeren. In de dagelijkse lessen is hier aandacht voor door bijvoorbeeld het stellen van open vragen, het geven van een groepsopdracht of het bespreken van diverse leerstrategieën. De creatieve vakken, kunst en cultuur worden volgens een opgesteld plan aangeboden. Er wordt regelmatig groepsdoorbroken gewerkt. Op de site www.cultuurhelden.nl krijgt u een impressie te zien van de lessen.
Elk schooljaar 3 of 4 blokken:
• Cultureel erfgoed en techniek.
• Dans, drama en muziek.
• Handvaardigheid, tekenen en kunst.
• Media, fotografie en schrijven.
Sociaal & emotioneel
Dagelijks is er bij ons aandacht voor sociale veiligheid in de vorm van preventie. Om de sociale veiligheid in stand te houden is het belangrijk dat uw kind vooral positief benaderd wordt en beloond wordt voor positief sociaal gedrag, maar het betekent ook het tijdig en adequaat corrigeren van gedrag dat onveiligheid teweegbrengt.
Ter preventie en om sociale processen in de klas te bespreken maken wij gebruik van twee methodes ter bevordering van sociaal gedrag. Dit is onze methode voor levensbeschouwing en actief burgerschap (Trefwoord) en een speciale methode voor de sociaal-emotionele ontwikkeling (Goed gedaan). Pesten is niet toegestaan. Zie voor een verdere toelichting de schoolgids
Dagelijks laten wij de leerlingen reflecteren op hun eigen gedrag en dat van anderen. Zo leren zij hoe zij een positieve bijdrage kunnen leveren aan de sociale omgang in de groep.
Buiten &bewegen
In groep 1 en 2 krijgen de kinderen gemiddeld 2 keer per week bewegingsonderwijs. De leerkrachten geven deze lessen zelf. Op onze beide locaties maken wij hiervoor gebruik van het speciaal ingerichte speellokaal.
Vanaf groep 3 krijgen de kinderen 2 keer per week les van een vakleerkracht in de sportzaal tegenover de school (locatie Voordijkshoorn) of in de sportzaal aan de Loevesteinplaats (locatie Hof van Delft). Schoolzwemmen wordt niet meer aangeboden.
Sportdag
Ieder jaar wordt er een sportdag georganiseerd. Ook bieden wij de kinderen de mogelijkheid om deel te nemen aan diverse Delftse sporttoernooien. Sportverenigingen in Delft organiseren op woensdagmiddag, zaterdag of in vakanties toernooien waaraan basisscholen kunnen deelnemen. De vakleerkracht bewegingsonderwijs organiseert de deelname van onze leerlingen. Ouders zijn actief als begeleiders van de teams. De teams worden samengesteld uit kinderen van beide locaties. De deelname wordt betaald uit de ouderbijdrage. Soms wordt er een kleine extra bijdrage gevraagd.
Centraal voor iedereen
Avondvierdaagse
De kinderen van onze school wordt elk jaar de mogelijkheid geboden mee te doen aan de avondvierdaagse. De kinderen kunnen 5 of 10 kilometer lopen. Ouders begeleiden hun kinderen zelf bij de wandeltocht. Kosten van de Avondvierdaagse zijn voor rekening van de ouders.
Schoolreis
Jaarlijks gaan alle kinderen op schoolreis. Wij kiezen verschillende locaties voor de schoolreis, wat dichterbij voor de jongere kinderen en voor de oudere kinderen mag het wat verder weg zijn. Groep 8 gaat niet mee op schoolreis, zij gaan aan het einde van het schooljaar op kamp.
De mobiel & social media
Het is bij ons op school voor leerlingen toegestaan om een telefoon mee te nemen en gebruik te maken van internet als de leerkracht daarom vraagt. We verwachten wel dat de telefoon is uitgeschakeld tijdens de schooltijden, tenzij deze wordt ingezet bij een les. Tijdens de lessen besteden wij aandacht aan gebruik van sociale media. Wij vinden belangrijk dat kinderen leren zo om te gaan met deze middelen dat zij zichzelf en anderen geen schade berokkenen.
Wij verwachten van u dat wanneer uw kind een telefoon mag gebruiken u er eveneens voor zorgt dat u uw kind hierin begeleidt. Zeker na schooltijd.
Samenwerkingen
Bij het ontwerpen van de lessen en projecten werken wij intensief samen met de VAK. Op de site www.cultuurhelden.nl krijgt u een impressie te zien van de lessen. Daarnaast neemt onze school deel aan Kunstklik van de VAK. Dit is een samenhangend kunstprogramma, waarin alle kunstdisciplines aan bod komen. Alle groepen doen twee à drie keer per jaar mee aan een activiteit.
Wij werken samen met peuterspeelzaal de Open Hoek voor een doorgaande leerlijn van na het onderwijs aan peuters en kleuters.