Leerplicht, verlof
en ziekteverzuim
Uw kind is leerplichtig vanaf het moment dat het 5 jaar is geworden. U kunt voor uw kind verlof aanvragen buiten de reguliere schoolvakanties.
Hiervoor dient u een aanvraagformulier in te vullen. Dit is verkrijgbaar bij de directie. De directie zal over verlof langer dan 10 dagen altijd met de leerplichtambtenaar overleggen en zich in alle gevallen houden aan de wettelijke regels voor verlof.
Ook bij vierjarigen verzoeken wij u gebruik te maken van het formulier voor de aanvraag van verlof, wanneer de afwezigheid voortijdig bekend is. Een vierjarige is niet leerplichtig, maar wel schoolplichtig. Verlof en verzuim worden geregistreerd. De registratie kunt u volgen op het ouderportaal.
Als uw kind ziek wordt
Mocht uw kind op school ziek worden, dan bellen wij u om uw kind te komen halen. Bij geen gehoor bellen wij het noodnummer dat u bij aanmelding opgegeven hebt. Natuurlijk verzorgen wij uw kind zo goed mogelijk, tot het wel naar huis kan. Wij sturen alleen zieke kinderen zelfstandig naar huis wanneer u daar toestemming voor geeft. Regelmatig wordt nagegaan of de door u opgegeven (reserve) telefoonnummers en adressen nog up to date zijn. Wijzigingen kunt u doorgeven via het ouderportaal.
Geen redenen voor verlof
Neemt u a.u.b. de wettelijke regels ter harte!
Enkele voorbeelden waarbij geen verlof zal worden verleend:
• Familiebezoek.
• Goedkopere vakantieperiode.
• Eerder vertrek i.v.m. verkeersdrukte.
• Deelname aan evenementen buiten schoolverband.
• Ontbreken van andere boekingsmogelijkheden.
Bezwaarschrift indienen
Indien u het niet eens bent met een beslissing over verlof, kunt u een bezwaarschrift indienen bij de directie (bij minder dan 10 dagen) of bij de leerplichtambtenaar (bij meer dan 10 dagen).
Uw verzoek kan dan opnieuw in overweging genomen worden. De directeur is verplicht de leerplichtambtenaar melding te doen van ongeoorloofd schoolverzuim van 16 uur of meer tijdens een periode van 4 schoolweken. Naast deze wettelijke verplichting zal de directeur ook melding doen van verzuim dat zij zorgwekkend vindt. Te laat komen is ook ongeoorloofd verzuim. Tegen de ouders die hun kind(eren) zonder toestemming van school houden, kan proces verbaal worden opgemaakt door de leerplichtambtenaar.
Bij ongeoorloofd verzuim is de school niet aansprakelijk voor opgelopen achterstanden..
Vakantieverlof
Alleen wanneer het vanwege de specifieke aard van het beroep van één van de ouders niet mogelijk is om tijdens de schoolvakanties op vakantie te gaan, kan eenmaal per schooljaar door de directie vrij worden gegeven voor extra vakantie. Hierbij zal altijd om een werkgeversverklaring worden gevraagd. Dit verlof moet minimaal 4 weken van tevoren worden ingediend, het mag niet meer dan 10 werkdagen beslaan en het verlof mag niet in de eerste twee weken van het schooljaar vallen.
Verlof bij gewichtige omstandigheden
Voor bepaalde gewichtige omstandigheden kan vrij worden gevraagd. Hierbij moet worden gedacht aan:
• Een wettelijke verplichting.
• Verhuizing (1 dag).
• Huwelijk van naaste familie (1 dag; 2 dagen indien buiten de woonplaats).
• Ernstige ziekte van naaste familie.
• Overlijden van naaste familie.
• 25/40/50-jarig ambtsjubileum en 12,5/25/40/50/60-jarig huwelijksjubileum van ouders of grootouders (1 dag).
• Andere -naar oordeel van de directeur belangrijke- redenen, maar geen vakantieverlof.
Als uw kind ziek is
Mocht uw kind een keer ziek zijn, wilt u dit dan tussen 8.00 uur en 8.20 uur telefonisch doorgeven. Mocht u onverhoopt geen contact krijgen met de locatie van uw kind, belt u dan de andere locatie of spreekt u een bericht in. Bij zorgwekkend ziekteverzuim zal de school een melding doen bij de schoolarts waarna de ouders een oproep zullen krijgen.
Als uw kind ziek word op school